Over

Tijdens een les beeldend vormen op de middelbare school is de fascinatie van Petra (1992) voor de beeldhouwkunst ontstaan. Dit kwam door het kneden en vormgeven in klei, het was op dat moment alsof ze een nieuwe taal ontdekte; die van het ruimtelijk vormgeven in een kneedbare massa.

In het beeldhouwen gaat Petra’s voorliefde uit naar het maken van portretten, haar stijl hierin is over het algemeen figuratief. Het liefst werkt ze in aanwezigheid van het model en niet van een foto. Het portretmodel zelf neemt namelijk ook iedere poseer-sessie een eigen sfeer met zich mee. Bovendien maakt de aanwezigheid van het model het ook mogelijk om het gezicht van verschillende kanten goed te observeren. Al deze sferen en aangezichten kruipen in het beeld en vormen het eindresultaat. Je zou kunnen zeggen dat een portret een tijdsdocument is die meerdere momenten vangt en vastlegt in een beeld.

Inmiddels woont en werkt Petra in Antwerpen waar ze ook haar atelier heeft. Daarnaast volgt Petra een deeltijd opleiding beeldhouwkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Naast haar eigen ontwerpen, maakt Petra ook beelden in opdracht. Dit zeer persoonlijke proces gebeurt altijd in uitgebreid overleg met de opdrachtgever, zie hiervoor het kopje ‘In opdracht’.