In opdracht

Het is mogelijk om bij Petra een portret of beeld in opdracht te laten maken. Het maken van een portret of beeld, is zoals de meeste goede dingen in het leven, een tijdrovende bezigheid. En het is dan ook een serieuze investering van tijd en energie zowel van Petra als van het model of de opdrachtgever. Omdat het laten maken van een beeld iets heel persoonlijks is, is het onmogelijk om op deze pagina concreet te beschrijven hoe een aantal praktische zaken, zoals tijd, geld en materiaalgebruik zullen uitpakken.

Wel is het mogelijk om een omschrijving te geven van hoe Petra te werk gaat bij het maken van een beeld in opdracht, zodat u zelf al een beeld kan vormen hoe het proces in zijn werk gaat. Om te beginnen nodigt Petra u uit in haar atelier voor een kennismakingsgesprek waarbij uw idee of ontwerp besproken wordt. Daarbij worden de volgende aspecten overlopen:

  • Stijl: Bij het laten maken van een beeld kan het zijn dat u al een ontwerp in uw hoofd heeft. Het kan ook zijn dat u dit nog niet zo goed weet. In beide gevallen zal Petra samen met u op zoek gaan naar een oplossing om tot een mooi beeld te komen. Petra’s eigen werkstijl zal altijd in het beeld te herkennen zijn. Deze stijl is goed terug te zien in de andere beelden en portretten op deze website en in haar atelier.
  • Persoonlijk: Omdat het beeld dat u laat maken waarschijnlijk een grote persoonlijke betekenis heeft, wil Petra u ook de kans bieden om het beeld tijdens het maakproces ‘met u mee te laten groeien’. Dit betekend dat u altijd langs kan komen in het atelier om de tussenstappen te bekijken en eventueel aspecten in uw ontwerp aan te passen of toe te voegen.
  • Materiaalkeuze: Het beeld of portret dat u wilt laten ontwerpen wordt altijd eerst opgebouwd in klei. Dit omdat klei een zachte materie is waar kleine details goed in uitgewerkt kunnen worden. Maar als uw ontwerp in klei af is wordt er bijna altijd een mal van uw beeld gemaakt. In deze mal kunnen verschillende materialen gegoten worden zoals: gips, beton, gietwas, verschillende soorten kunststoffen, brons enzovoort. In haar atelier heeft Petra verschillende voorbeelden van deze materialen liggen. Uw uiteindelijke keuze voor het materiaal waarin het beeld afgegoten gaat worden is zeer bepalend voor de sfeer die het beeld uiteindelijk zal hebben.
  • De mal: Afhankelijk van uw wens is het mogelijk om van uw ontwerp meerdere exemplaren af te gieten wanneer het beeld af is. Dit betekend concreet dat er in dat geval een siliconen mal gemaakt wordt waarin uw beeld meerdere keren afgegoten kan worden.
  • Tijd: Na het lezen heeft u waarschijnlijk al de indruk gekregen dat het heel lastig is om concreet te zeggen hoeveel tijd het maken van een beeld in beslag neemt. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van de materiaalkeuze, formaat van het beeld, mate van detail et cetera. Tijdens het kennismakingsgesprek zal hier een inschatting van gemaakt worden.
  • Prijs: Als uw ontwerp besproken is, zal er een offerte op maat gemaakt worden. Deze offerte is geheel persoonlijk en kan zeer verschillen in prijs, wederom afhankelijk van uw materiaalkeuze en de werkuren die in het beeld zullen kruipen.

Petra staat ook altijd open voor een oriënterend gesprek als u bijvoorbeeld een idee in uw hoofd heeft voor een ontwerp, maar het lastig vindt om er een concreet beeld bij te vormen. In dat geval kan Petra een schets maken van uw idee. Voor meer informatie en vragen, zie het kopje ‘contact’.